Καθώς ο καύσωνας μας «χτυπά» ανελέητα τις περισσότερες καλοκαιρινές ημέρες, μια παγωμένη μπίρα ή ένα δροσιστικό κοκτέιλ φαντάζουν σαν όαση . . .
Από τη μία οι απλήρωτοι λογαριασμοί και τα χαράτσια και από την άλλη η αφόρητη καλοκαιρινή ζέστη, φαίνεται πως μπορούν εύκολα να… ενδυναμώσουν τη σχέση μας με το αλκοόλ. Λίγη παγωμένη μπίρα ποτέ δεν έβλαψε κανέναν, ενώ ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ με πάγο μπορεί να κάνει τον κόσμο γύρω μας πιο δροσερό – αρκεί το ένα ποτήρι να μη γίνει 3-4 και ο κόσμος γύρω μας μοιάζει απλώς να μην έχει σταθερό έδαφος.
Καθώς, όμως, αναρωτιόμαστε τι να παραγγείλουμε ανάμεσα στα ποτά που αναδύουν καλοκαίρι και δροσιά, είναι καλό να γνωρίζουμε τι έχει να μας προσφέρει το καθένα και κατά πόσο δύναται να χαλάσει τους κοιλιακούς μας και να τους αντικαταστήσει με… μαξιλαράκια. Γι’ αυτό και συγκρίναμε για εσάς τα ποτά που προτιμάμε να καταναλώνουμε το καλοκαίρι και αναδείξαμε το πιο «ευγενικό» προς την υγεία και τη σιλουέτα μας.
Μπίρα: to beer or not to beer?
Μάλλον «to beer» είναι η απάντηση, αλλά με σύνεση. Η μπίρα έχει υψηλή διατροφική αξία, περιέχοντας αντιοξειδωτικές ουσίες, φυλλικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, ενώ αποτελείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό (άνω του 90%) από νερό κι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες, μάλιστα, η ήπια κατανάλωση μπίρας μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, αλλά και να ευεργετήσει τα οστά και να κρατήσει μακριά το Αλτσχάιμερ και την άνοια. Αρκεί φυσικά να έχουμε υπόψη ότι ένα μικρό ποτήρι μπίρας περιέχει 10-12 γραμμάρια αλκοόλης και για να μην ξεφύγει η κατανάλωση από τα όρια σημαίνει ότι οι άντρες μπορούν να καταναλώνουν μέχρι 25-30 γραμμάρια αλκοόλης, ενώ οι γυναίκες μέχρι 15-20. Όσο για την περίφημη… «μπυροκοίλια», πρέπει να γνωρίζετε ότι η μπίρα δεν περιέχει λίπος και ότι η περιεκτικότητά της σε σάκχαρα είναι σχετικά χαμηλή, οι θερμίδες της -οι οποίες ξεπερνούν για λίγο τις 100 στα 250ml- δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές και σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο European Journal of Clinical Nutrition, η κατανάλωση μπίρας μπορεί να συμβάλλει στη γενική πρόσληψη βάρους όταν γίνεται χωρίς μέτρο, αλλά δεν ευθύνεται αποκλειστικά για τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.
Mojito: ο αρχηγός των κοκτέιλ
Με βασικό συστατικό το λάιμ, το εθνικό ποτό των Βραζιλιάνων κάνει θραύση και στην Ελλάδα. Φτιάχνεται σχετικά εύκολα με το διάσημο βραζιλιάνικο ποτό Cachaça, 1 λάιμ, πάγο και ζάχαρη και δεν σας το συνιστούμε αν δεν είστε λάτρεις των πιο όξινων γεύσεων, γιατί το πιο πιθανό είναι να περάσετε το βράδυ σας με ξινισμένη έκφραση. Το κοκτέιλ αυτό, λόγω της έντονης παρουσίας του μοσχολέμονου, περιέχει αντιοξειδωτική βιταμίνη C, την ίδια στιγμή, όμως, οι δύο κουταλιές ζάχαρης ανά ποτό δεν είναι και ότι καλύτερο ούτε για τον οργανισμό, ούτε για τη σιλουέτα σας. Το επιβεβαιώνουν και οι θερμίδες του, που φτάνουν τις 150 περίπου.
And the winner is…
Η κλασική, παραδοσιακή μπίρα. Έχει τις λιγότερες θερμίδες, τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία, ενώ αποτελεί προϊόν ζύμωσης, με τους ειδικούς να τη θεωρούν πιο ήπια για τον οργανισμό σε σχέση με τα αλκοολούχα ποτά-προϊόντα απόσταξης. Η αγαπημένη σας μπίρα, συνεπώς, είναι πραγματικά «στην υγειά σας».
πηγή:clickatlife
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου