Πέρασαν 52 χρόνια από τις 12 Απριλίου του 1961, όταν ο Ρώσος κοσμοναύτης Yuri Gagarin έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα. Δείτε την ζωή του, το ταξίδι στο διάστημα και το τι επακολούθησε, μέσα από πλούσιο αφιέρωμα.
9 Μαρτίου 1934
O Yuri Gagarin γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934 στο μικρό χωριό Klushino στα δυτικά της Μόσχας.
1955
Ο Yuri Gagarin δούλευε σε χυτήριο. Όμως, το 1955, ακολουθώντας το πάθος του για τα αεροπλάνα, μπήκε στη Σχολή Πιλότων στο Όρενμπουργκ.
1957
Ο Gagarin παντρεύεται την Valentina Goryacheva.
Απέκτησαν 2 κόρες την Galina και την Yelena.
1959
Το 1959 επιλέχτηκε για να εκπαιδευτεί ως κοσμοναύτης, με στόχο την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα. Οι υποψήφιοι κοσμοναύτες έπρεπε, μεταξύ άλλων, να αντέξουν σε επιταχύνσεις 13 g, και η ψυχολογική εκπαίδευση περιελάμβανε ένα 24ωρο σε ένα σκοτεινό και ηχομονωμένο δωμάτιο. Οι τελικοί υποψήφιοι για το πρώτο ταξίδι στο διάστημα ήταν ο Γκαγκάριν και ο Γκέρμαν Τίτωφ, που επιλέχτηκαν, εκτός από την άριστη επίδοσή τους κατά την εκπαίδευση, και για το μικρό τους ανάστημα (το ύψος του Γκαγκάριν ήταν μόλις 1,58), μιας και το κόκπιτ της κάψουλας που θα τους μετέφερε στο διάστημα ήταν αρκετά στριμωγμένο. Η τελική απόφαση ήταν να πετάξει ο Γκαγκάριν, με τον Τίτωφ σαν εφεδρικό.
Νοέμβριος 1959
Ο κοσμοναύτης Yuri Gagarin ενώ προπονείται στην περιοχή “Star City” της Ρωσίας.
12 Απριλίου 1961
Το “Βοστόκ 1″ πριν την εκτόξευση.
Η εκτόξευση έγινε από το κοσμοδρόμιο Baikonur του Kazakhstan.
Στις 12 Απριλίου 1961, στις 09:07 ώρα Μόσχας, ο Yuri Gagarin ξεκίνησε για το ιστορικό του ταξίδι μέσα στο Βοστόκ 1. Εικοσιπέντε λεπτά μετά την εκτόξευση, μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα, περίγειο 175 χιλιόμετρα και περίοδο 89 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, κινούμενος με ταχύτητα 7,61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (27.400 χιλιόμετρα ανά ώρα).
Ο έλεγχος του “Βοστόκ 1″ γινόταν μέσα από ραδιοφωνικά σήματα που έρχονταν πίσω στη Γη.
Μετά από 67 λεπτά σε τροχιά, το προσωπικό ελέγχου πτήσης έδωσε εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα. Ο Yuri Gagarin δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων, και μετά από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Yuri Gagarin να επιστρέφει. Η συνολική διάρκεια της αποστολής, που τελείωσε στις 10:55 ώρα Μόσχας με την προσγείωση του Yuri Gagarin, ήταν 108 λεπτά.
Το “Βοστόκ 1″ αφού έπεσε πίσω στην Γη, στην περιοχή Saratov της Ρωσίας.
Οι “The Huntsville Times” αναφέρουν στο πρωτοσέλιδο την επιτυχία του Yuri Gagarin.
14 Απριλίου 1961
Ο Yuri Gagarin με τον αρχηγό των Σοβιετικών Nikita Khrushchev.
29 Απριλίου 1961
Ο Yuri Gagarin με την σύζυγό του Valentina Goryacheva και τον αρχηγό των Σοβιετικών Nikita Khrushchev στο Κρεμλίνο διαβάζουν μια εφημερίδα που πανηγυρίζει για το ταξίδι του Gagarin στο διάστημα.
Γίνεται γνωστός σε όλο τον κόσμο ως “World’s First Citizen” και ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη. Από την Ανατολή μέχρι την Δύση.
Ιούλιος 1961
Συναντάται με τον Βρετανό πρωθυπουργό Harold Macmillan στην Αγγλία.
18 Αυγούστου 1962
Στην κόκκινη πλατεία της Μόσχας. Από τα αριστερά: Titov, Yuri Gagarin, Khrushchev, Nikolayev and Popovich.
1963
Σε καρτ ποστάλ για την προώθηση του τουρισμού ο Yuri Gagarin με την Valentina Treshkova, την πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα.
Ιούνιος 1965
Ο Yuri Gagarin με τον Valery Bykovsky και την Valentina Tereshkova. Και οι 3 ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που ταξίδεψαν στο διάστημα.
Ιούνιος 1965
Σειρά έχει η Γαλλία.
Ο Yuri Gagarin στην Αίγυπτο.
Ο Fidel Castro και ο Πρόεδρος της Cuba, Osvaldo Dorticos, συγχαίρουν τον Yuri Gagarin.
1968
Ο Yuri Gagarin περικυκλομένος από θαυμάστριες!
27 Μαρτίου 1968
Ο Γιούρι Γκαγκάριν πέθανε στις 27 Μαρτίου 1968, λίγες μέρες πριν την 7η επέτειο της ιστορικής του πτήσης. Σκοτώθηκε μαζί με τον εκπαιδευτή του ενώ πετούσε με ένα MiG-15 κοντά στο Κιρζάτς, σε ηλικία 34 ετών. Τα αίτια για το δυστύχημα ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκαν, αν και αποκλείστηκε η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Διάφορες εκδοχές αναφέρουν την κακοκαιρία, την πρόκληση αναταράξεων από τις μηχανές ενός μαχητικού Su-11 ή την αποσυμπίεση του κόκπιτ. Το τότε Σοβιετικό καθεστώς είχε αναφέρει ότι ο Γκαγκάριν έμεινε μέσα στο αεροπλάνο ως το τέλος προκειμένου να μην πέσει πάνω σε ένα σχολείο.
Ο Γιούρι Γκαγκάριν είναι θαμμένος στο Κρεμλίνο. Η γενέτειρά του μετονομάστηκε σε Γκαγκάριν προς τιμήν του, ενώ πολλά αγάλματά του στήθηκαν στην πατρίδα του και αλλού. Τον αποκάλεσαν Κολόμβο του Διαστήματος, Σύγχρονο Ίκαρο. Κέρδισε το θαυμασμό εκατομμυρίων ανθρώπων και ενέπνευσε χιλιάδες άλλους να συνεχίσουν στο δρόμο που άνοιξε στις 12 Απριλίου 1961.
Πηγή: otherside.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου