Social Icons

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ο λόγος που γινόμαστε συναισθηματικοί όταν πίνουμε

Το αλκοόλ επιδρά διαφορετικά στη διάθεση του καθενός, κάνοντας μερικούς ανθρώπους χαρούμενους, άλλους ευέξαπτους και άλλους υπερβολικά ευαίσθητους.


Που οφείλεται όμως η ξαφνική αλλαγή στη διάθεση και ο συναισθηματισμός που έπεται της κατανάλωσης αλκοόλ;
Το αλκοόλ μεταφέρεται σε όλα τα όργανα του σώματος μας μέσω του αίματος  και το 90% περίπου της ποσότητας που καταναλώνουμε καταλήγει στον εγκέφαλο. Μόλις διαπεράσει  τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, αρχίζει να να καταστέλει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα επιβραδύνοντας την επεξεργασία των ερεθισμάτων, την κινητική μας ικανότητα, τη σκέψη και τον έλεγχο των συναισθημάτων μας.
Από εκεί εγκαθίσταται στο εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου μας, τον εγκεφαλικό φλοιό. Tο λεπτό αυτό στρώμα των κυττάρων (γνωστό και ως φαιά ουσία) καλύπτει τον εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα και ευθύνεται για την επεξεργασία των ερεθισμάτων και τον έλεγχο των μυών μας. Το αλκοόλ διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία των νευροδιαβιβαστών μας με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο ομιλητικοί και να επηρεάζεται η κρίση μας. Όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο εντονότερες γίνονται οι αντιδράσεις αυτές.
Το μεταιχμιακό σύστημα, ένα σύνολο έξι ανατομικών δομών που βρίσκονται μεταξύ του φλοιού και του υποθαλάμου, λειτουργεί ως το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου μας και ευθύνεται για τον έλεγχο της συμπεριφοράς και τη δημιουργία αναμνήσεων. Το αλκοόλ επηρεάζει τη λειτουργία του με συνέπεια την παραποίηση ή τη μεγέθυνση των γεγονότων και την αδυναμία ελέγχου των συναισθημάτων μας.
Την επόμενη φορά που θα καταλήξεις να κλαις σε ένα κατάμεστο bar επειδή έξω βρέχει, θα γνωρίζεις τουλάχιστον το λόγο…

πηγή:techgear

Δεν υπάρχουν σχόλια: