Επί αιώνες ο παγκόσμιος χάρτης συνεχώς μεταβαλλόταν χάρη στους εξερευνητές, είτε με την ανακάλυψη νέων περιοχών είτε με τον επαναπροσδιορισμό τους σε διαφορετικά μήκη και πλάτη.
Σήμερα, και τη στιγμή που κάποιος θα νόμιζε πως οι συντάκτες των παγκόσμιων χαρτών έχουν κατασταλάξει στη μορφολογία του πλανήτη, η δέκατη τρίτη έκδοση του γνωστότερου άτλαντα στον κόσμο, του «Times Comprehensive Atlas of the World», κυκλοφορεί με αρκετά εντυπωσιακές αλλαγές που οφείλονται, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η αποκάλυψη εδαφών στη Γροιλανδία και νέων νησιών από το λιώσιμο των πάγων είναι οι σημερινές αλλαγές -οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας- που αποτυπώνονται στον άτλαντα. Όμως, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του, αυτές οι μεταβολές δεν είναι τίποτα σε σχέση με αυτές που επιφυλάσσει το μέλλον και φυσικά το κλίμα, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να επηρεάζουν νησιά όπως οι Μαλδίβες.
Οι Μαλδίβες στον Ινδικό ωκεανό είναι ένα από τα νησιωτικά κράτη που ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το οποίο, σύμφωνα με τα κλιματικά σενάρια, αργά ή γρήγορα θα σβήσει από το χάρτη. Οι Μαλδίβες απαρτίζονται από μια συστάδα νησιών, όπου το ψηλότερο σημείο γης βρίσκεται 2 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και σύμφωνα με τους επιστήμονες μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια δεν θα έχει μείνει σπιθαμή γης έξω από το νερό, καθώς ο ωκεανός θα εισβάλλει στη στεριά από όλες τις πλευρές.
Τα εδάφη που διαβρώνονται, το νερό που γίνεται υφάλμυρο και η εξαφάνιση πολλών ζώων είναι τα πρώτα σημάδια της καταστροφής που θα επέλθει σύμφωνα με μια μερίδα επιστημόνων μέχρι το 2050, όταν η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει κατά 25 εκατοστά, καταπίνοντας το 4% του συνόλου της χώρας. Σύμφωνα με ένα ακόμη χειρότερο σενάριο που ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μέχρι το 2050 ενδέχεται η στάθμη να έχει ανέβει κατά ένα μέτρο, καταστρέφοντας έτσι το 17% της χώρας και αναγκάζοντας 20 εκατομμύρια κατοίκους να την εγκαταλείψουν.
Την ίδια μοίρα αναμένεται να έχουν, εκτός από τις Μαλδίβες, τα νησιά Τόρες, που βρίσκονται μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Γουινέας, το Τουβαλού και το Κιριμπάτι στο μέσο του Ειρηνικού, η Ταϊλάνδη, αλλά και πολλές περιοχές του Μπαγκλαντές, μια καθαρά παράκτια χώρα με 710 χιλιόμετρα ακτογραμμής, όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν κάνει έντονα την εμφάνισή τους.
«Αν κάποια στιγμή τα 2,5 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα πάγου από τα οποία είναι σχηματισμένη η Αρκτική λιώσουν, αυτό θα σημάνει αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 7,2 μέτρα και μοιραία την εξαφάνιση πολλών περιοχών», επισημαίνει ο ειδικός των παγετώνων Πολ Κριστόφερσεν. «Ήδη τα προβλήματα είναι εμφανή σε περιοχές όπως οι Μαλδίβες και το Μπαγκλαντές, από τη στιγμή που η στάθμη αυξάνεται κατά 3,1 χιλιοστά τον χρόνο.
Το 1996 οι επιστήμονες είχαν εκτιμήσει πως κάθε χρόνο τα τμήματα πάγου που αποσπόνταν και κατέληγαν στη θάλασσα είχαν όγκο 50 κυβικών χιλιομέτρων. Το 2005 το νούμερο αυτό τριπλασιάστηκε φτάνοντας τα 150 κυβικά χιλιόμετρα. Στο ακραίο, όμως, αυτό σενάριο, να λιώσουν δηλαδή οι πάγοι της Αρκτικής, όλες οι παράκτιες περιοχές, όπως το Λονδίνο, θα εξαφανιστούν», συμπληρώνει ο ίδιος.
πηγή: real.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου