1.Κάβουρι Αρλεκίνος (Gecarcinus quatradus)
Το κινούμενο πολύποδο «τσίρκο» δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία του, αφού τα παρδαλά χρώματά του το κάνουν ιδιαίτερα ευδιάκριτο και ξεχωριστό. Συναντάται συνήθως στις αμμουδιές των ακτών του Μεξικού, της Κεντρικής Αμερικής και σπανιότερα του Περού. Συχνά κυκλοφορούν στα τροπικά δάση των περιοχών αυτών ενω βγαίνουν κυρίως τη νύχτα για να τραφούν, αλλά πάντα πρέπει να επιστρέψουν στη θάλασσα για να εκκολάψουν τα αυγά τους
2.Καβούρι- Καρύδα (Birgus latro)
Ίσως το μεγαλύτερο σε μέγεθος αρθρόποδο που κυκλοφορεί στη Γη, ζυγίζει σχεδόν 4,5 κιλά και ζει αποκλειστικά στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού. Τρώει καρύδια ρίζες και ενίοτε καρύδες τις οποίες σπάνε με τις τεράστιες δαγκάνες τους. Έχουν ένα εντυπωσιακό αναπνευστικό σύστημα, κάτι ανάμσα σε αμφίβιου και εντόμου, ενω απειλούνται απο εξαφάνιση, αφού οι ντόπιες φυλές τα σκοτώνουν.
3.Αγκαθωτός Βασιλικός Κάβουρας (Paralithodes rathbuni)
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό υποείδος του βασιλικού κάβουρα. Ζει στα βάθη της θάλασσας (σχεδόν 730 μέτρα βάθος) και είναι ολόκληρο καλυμμένο με αγκάθια προκειμένου να προστατευθεί απο τους επίδοξους θηρευτές αλλά και να κρύβεται καλύτερα στα βράχια και την άμμο του βυθού. Τρέφεται με αστερίες και μικρότερα καβούρια ή σε μεγάλη πείνα με τρίμματα απο τα βράχια
4.Καφέ Κάβουρας (Lopholithodes foraminatus)
Ένα ακόμη υποείδος του Βασιλικού Κάβουρα, το τεράστιο αυτό πλάσμα, ζει σε μεγάλο βάθος στα νερά της Αλάσκας, του Σαν Ντιέγκο και της Καλιφόρνια. Περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κρυμμένος κάτω απο τη λάσπη του βυθού μέσα στην οποία βρίσκει τη τροφή του. Για να το κάνει αυτό έχει αναπτύξει μία παράξενη μέθοδο αναπνοής. Σταυρώνει τις μπροστινές δαγκάνες πάνω απο το κέλυφός του και οι τρύπες απο τις δαγκάνες συνδέονται με τα πλαινά πόδια δημιουργώντας μικρά κανάλια νερού που περνάνε απο τους πνεύμονές του ξεπλένοντας τη λάσπη.
5.Καβούρας των κοραλιών (Hoplophyrs oatesii)
Αυτά τα μικροσκοπικά καβούρια είναι μάστερ στο καμουφλάζ. Ζουν μέσα στις κοραλιοφυτείες του βυθού και τρέφονται κατά βάση με πλανγκτόν. Σα να μη τους είναι αρκετή η ήδη κοραλιόμορφη εμφάνισή τους, πολλές φορές καταπίνουν και κοραλλιογενείς πολύποδες, προκειμένου να απορροφήσουν τις ίδιες χρωστικές ουσίες, αποκωντας ακόμα καλύτερο καμουφλάζ. Εντοπίζονται στον Ινδικό Ωκεανό και σε ολόκληρο τον Δυτικό Ειρηνικό, ενω συνυπάρχουν ειρηνικά με τα άλλα πλάσματα που κατοικούν μεταξύ των κοραλλιών.
6.Καβούρι-Ζέβρα (Zebrida adamsii)
Ξεκινώντας από τον Ινδικό Ωκεανό και φτάνοντας μέχρι τον Ειρηνικό και τη Νότια Αυστραλία, τα Καβούρια-Ζέβρες εντοπίζονται όπου υπάρχουν αχινοί, και ιδιαίτερα Κόκκινοι Αχινοί των οποίων τα αγκάθια είναι το αγαπημένο φαγητό των Καβουριών αυτών. Αυτά τα παράξενα καβούρια μασουλάνε τα αγκάθια χωρίς να τραυματίζονται καν, ενω καθότι είναι όμορφο και σχετικά φιλικό ζώο ενδείκνυται για ενυδρεία.
7.Κάβουρας- Ουρακοτάγκος (Achaeus japonicus)
Ανήκει στην οικογένεια των αραχνοειδών διακοσμητικών καβουριών, αυτό το μοναδικό και μικροσκοπικό πλάσμα (είναι μόλις 2 εκατοστά) φέρει μια περίεργη ομοιότητα με τον Ουρακοτάγκο. Είναι καλυμμένα απο ένα παχύ πορτοκαλί τρίχωμα και έχουν δύο τεράστια μακριά μπροστινά πόδια όπως ακριβώς των ουρακοτάγκων, τα οποία τεντώνει με παρόμοιο τρόπο για να πιάσει το πλαγκτόν που αποτελεί τη κύρια τροφή του.
8. Πορσελάνινο Καβούρι (Neopetrolisthes maculatus)
Αυτό το όμορφο πλάσμα δεν είναι στην πραγματικότητα ακριβώς καβούρι, αλλά ένα είδος αστακού, που σταδιακά εξελίχθηκε σε καβούρι. Ακριβώς όπως η πορσελάνη, τα καβούρια αυτά είναι πολύ όμορφα και εύθραυστα, ενώ συχνά χάνουν τα άκρα κατά τη φυγή τους από τους θηρευτές, αλλά ξαναφυτρώνουν αργότερα. Τρέφονται με νεκρές γαρίδες και ψάρια, και ζουν μέσα στις θαλάσσιες ανεμώνες σε μία συμβιωτική σχέση. Κρατούν τις ανεμώνες καθαρές και δεν επηρεάζονται από το δηλητήριό τους, ενώ οι ανεμώνες τα κρατάνε ασφαλή κρύβοντάς τα από τα αρπακτικά ζώα.
9.Ελαφρόποδος Κάβουρας (Grapsus grapsus)
Το πιο συνηθισμένο είδος κάβουρα της άμμου, ταχύτατος και πανέξυπνος, μοιάζει να «διαβάζει» το μυαλό του αντιπάλου του. Από την ακτή της Νότιας Καλιφόρνιας στο Περού καθώς και σε διάφορα κοντινά νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των Γκαλαπάγκος, τα καβούρια αυτά καταλαμβάνουν τα παράκτια ύδατα ακριβώς πάνω από τον θαλασσινό αφρό.
10. Ο Κάβουρας με τις Κόκκινες Δαγκάνες (Parisesarma bidens)
Στον Ινδικό Ωκεανό, στον Ειρηνικό και στα παράκτια της Ιαπωνίας, ζουν ως επί το πλείστον σε υφάλμυρο και βαλτώδες νερό, αλλά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και στο θαλασσινό αλλά και στο γλυκό νερό. Σπάνια θα περπατήσουν την άμμο της παραλίας αφού κατά κανόνα βρίσκονται κυριολεκτικά θαμμένα ανάμεσα σε πυκνές ρίζες.
πηγή: perierga.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου